Ενδεχόμενο για ολικό lockdown στο Ρέθυμνο μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Σε κατάσταση “συναγερμού” βρίσκεται το Ρέθυμνο, μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να εντάσσουν το Νομό στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, ενώ δεν αποκλείεται το Ρέθυμνο να ακολουθήσει τον δρόμο της Αττικής, με ένα ολικό lockdown. Οι τελικές εισηγήσεις των επιστημόνων αναμένονται έως την Παρασκευή, οπότε θα γίνουν γνωστές και οι τελικές αποφάσεις για το Νομό που βρίσκεται πλέον στο “κόκκινο” σε ότι αφορά την αναλογία πληθυσμού και κρουσμάτων.

Αναλυτικά, εκτός ελέγχου τείνει να τεθεί η κατάσταση στο νομό Ρεθύμνου, αφού τα 42 χθεσινά κρούσματα που ανακοίνωσε του ΕΟΔΥ προκάλεσαν «πάγωμα» και σαφείς φόβους για καθολικό lockdown στο νομό – εάν δεν επιλεγεί αυτή η λύση για όλη τη χώρα.

Τα 42 κρούσματα – που ήρθαν να προστεθούν στα ήδη 119 ενεργά των προηγούμενων ημερών – σε συνδυασμό με τα κρούσματα που σίγουρα προέκυψαν χθες από τα rapid tests σε Ανώγεια, Λιβάδια και Ρέθυμνο, είναι βέβαιο ότι έχουν κατατάξει την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου πρώτη στη λίστα της επιτήρησης των λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.

Αυτό σημαίνει ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μπει σε συνολικό lockdown ο νομός, αν και φαίνεται αυτό το ενδεχόμενο να συζητείται έντονα για όλη τη χώρα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλη την περιφερειακή ενότητα, με την ενδοχώρα όμως να δείχνει σαφώς έντονα σημάδια έντασης του φαινομένου της πανδημίας, με τα σχολεία και τα τμήματα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και τους τοπικούς φορείς να είναι ανάστατοι.

Τα χθεσινά rapid τεστ σε Ρέθυμνο, Λιβάδια, αλλά κυρίως στα Ανώγεια προκάλεσαν έντονο προβληματισμό. Η μόνη καθησυχαστική παράμετρος στην αυξημένη ανησυχία είναι ότι οι μολύνσεις που εντοπίστηκαν χθες συνδέονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία με ήδη γνωστές συρροές σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα και μία συνειδητοποιημένη και αυστηρή καραντίνα μπορεί να περιορίσει την διασπορά.

Αυξάνονται οι φωνές στην περιφέρεια από φορείς που ζητούν επιπλέον ελέγχους, με διαδικασίες rapid τεστ, σε περιοχές που φαίνεται να έχουν σοβαρότερο πρόβλημα από άλλες και πλέον είναι σαφές ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πως η αυξητική τάση πρέπει να αναστραφεί με κάθε τρόπο και κυρίως με ενημέρωση.

Προβληματισμός στα Ανώγεια – Κλείνει το Γυμνάσιο

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα των rapid tests στα Ανώγεια, αφού χθες διενεργήθηκαν πάνω από 600 τεστ και εντοπίστηκαν 13 θετικά!

Στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα θετικά είναι σε μαθητές, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και δεν περιορίστηκε μόνο στα Ανώγεια, αφού προσήλθαν και κάτοικοι γύρω περιοχών.


Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης ιδιαίτερα ανήσυχος βλέπει ότι τα κρούσματα καταγράφονται κυρίως στα σχολεία της περιοχής και εισηγείται το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων του δήμου.

Ούτως ή άλλως, όμως, 7 κρούσματα που καταγράφηκαν σε μαθητές του Γυμνασίου οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας της μονάδας, αφού επί συνόλου 108 μαθητών και επί συνόλου των τμημάτων κρίθηκε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να κλείσει όλο το σχολείο.

Επιπλέον, ένα κρούσμα εντοπίστηκε σε μαθητή του Λυκείου, όμως βάσει πρωτοκόλλου δεν κρίνεται απαραίτητο κλείσιμο του σχολείου. Όπως ανέφερε, ωστόσο, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Γαζανός, από αυτήν την υπόθεση δεν αποκλείεται να επηρεαστούν και άλλα σχολεία, όπως αυτά της Κράνας και του Γαράζου.

Και αυτό γιατί υπάρχουν κοινοί καθηγητές σε κάποια από τα σχολεία αυτά, καθώς και μαθητές σε πολυμελείς οικογένειες που ανήκουν στις στενές επαφές των κρουσμάτων και φοιτούν σε άλλες μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι σήμερα θα υπάρξουν αλυσιδωτές συνέπειες, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που δηλώνουν ότι τουλάχιστον για την περιοχή του Μυλοποτάμου θα ήταν ενδεδειγμένο να ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων για τη διά ζώσης εκπαίδευση.

Θετικό το αποτέλεσμα των τεστ στο Ρέθυμνο

Σε αντίθεση με τα Ανώγεια, εντελώς διαφορετικά συναισθήματα προκάλεσε η διαδικασία των rapid tests στη μαρίνα του Ρεθύμνου.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη – αν και πολλοί είναι εκείνοι που τονίζουν πως προσήλθαν οι συνειδητοποιημένοι πολίτες που ούτως ή άλλως είναι και πιο σχολαστικοί στην τήρηση των μέτρων – και τελικά το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό. Το ποσοστό των 4 κρουσμάτων επί συνόλου 1112 τεστ είναι πολύ μικρό, πράγμα που είναι ενθαρρυντικό.


Τα τεστ τα πραγματοποιήθηκαν οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και Χανίων και η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, καθώς οι πολίτες έσπευσαν με τα αυτοκίνητά τους να ελεγχθούν.

Ένα θετικό κρούσμα σε 297 τεστ στα Λιβάδια

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή για τα rapid tests στα Λιβάδια με 297 πολίτες να συμμετέχουν. Μόλις ένα ήταν το θετικό κρούσμα που εντοπίστηκε από τους ελέγχους και σύμφωνα με πληροφορίες είναι κάτοικος άλλου οικισμού, που πήγε στα Λιβάδια για τον έλεγχο.

Τέσσερα νέα κρούσματα σε μαθητές στο δημοτικό σχολείο των Αγγελιανών

Σε εγρήγορση βρίσκονται στον ΕΟΔΥ και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από τέσσερα νέα κρούσματα σε μαθητές του δημοτικού σχολείου των Αγγελιανών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο διευθυντής του σχολείου ενημέρωσε, μόλις του γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των τεστ, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και τον ΕΟΔΥ, προχώρησε στην εντολή για αποχώρηση όλων των μαθητών και ο ΕΟΔΥ θα αποφασίσει εάν θα κλείσει όλο το σχολείο ή μόνο κάποια τμήματα στα οποία φοιτούν οι μαθητές.

71 κρούσματα στην Κρήτη – 1496 νέα κρούσματα και 17 θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Yπενθυμίζεται οτι σε 1.496 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 17 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 284 ασθενείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μεταξύ των 1.496 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη σε όλη τη χώρα τα 71 καταγράφηκαν στην Κρήτη.
Πιο συγκεκριμένα, τα 42 εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ενώ 24 είναι τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στο Ηράκλειο. Όσον αφορά στο Λασίθι βεβαιώθηκαν 4 νέα κρούσματα και στα Χανιά άλλο 1.

ο “χάρτης” των νοσηλευομένων στα Νοσοκομεία της Κρήτης – 43 ασθενείς νοσηλεύονται- 12 ασθενείς στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

  • ΠΑΓΝΗ: 11 ασθενείς, 8 στην κλινική Covid, οι 3 στην ΜΕΘ, οι 2 εκ των οποίων διασωληνωμένοι
  • Βενιζέλειο Νοσοκομείο: 12 ασθενείς, 8 κλινική Covid, 4 στη ΜΕΘ,  οι 3 εκ των οποίων διασωληνωμένοι
  • Νοσοκομείο Χανίων: 4 ασθενείς, οι 3 στην κλινική covid, 1 στη ΜΕΘ που δεν είναι διασωληνωμένος
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 12 ασθενείς όλοι στην κλινική Covid
  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 4 ασθενείς, όλοι στην κλινική Covid

goodnet

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί